CÂT NE COSTĂ SENATORII ŞI DEPUTAŢII IALOMIŢENI: 226 milioane lei vechi lunar – cheltuială bugetară medie per cap de parlamentar

Zilele trecute, Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Motivul oficial enunţat de premier pentru măsurile ce urmează a fi luate ulterior, a fost acela că România are nevoie de opt miliarde euro pentru a finanţa deficitul, iar acordul cu Fondul permite în continuare contractarea de împrumuturi de pe pieţele externe la costuri reduse. Pe acest fond, tot mai multe voci clamează lipsa de justeţe a viitoarelor reduceri bugetare, în condiţiile în care cheltuielile parlamentarilor se ridică lună de lună la sume ameţitoare, fără ca acest fapt să determine, cel puţin în acest moment, luarea vreunei măsuri similare celei anunţate în cazul pensiilor şi salariilor. Nici măcar la nivel declarativ.

Funcţionarea unui parlamentar costă cât 38 de salarii minime

Situaţia cheltuielilor aleşilor neamului este la vedere, pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor, ultima lună sub care funcţionarii de la Parlament au tras linie sub plăţile făcute în contul membrilor Legislativului românesc fiind martie – o lună considerată ca făcând parte din perioada de apogeu a crizei economice.

Reducând raţionamentul la nivelul judeţului, calculele cheltuielilor indică faptul că parlamentarii ialomiţeni, per ansamblu, nu deţin poziţiile de top în tabelul celor mai costisitori senatori şi deputaţi, chiar dacă sumele pe care statul le plăteşte lunar pentru întreţinerea acestora sunt de 40 de ori mai mari decât salariul minim al cetăţenilor de rând. Vorbind în cifre concrete, cheltuielile de întreţinere „în funcţiune” a unui reprezentant al judeţului în Parlament se ridică la valoarea medie lunară de 22.610,9 lei.

Cazare de 83,3 milioane lunar pentru Marian Neacşu

Deputatul de Slobozia a câştigat în luna martie a acestui an premiul întâi cu coroniţă la cheltuieli plătite din bani publici. Indemnizaţia trimisului în Parlament, diurna de deplasare în Bucureşti, cazarea în Bucureşti şi factura la mobil au însumat în urmă cu două luni fix 17.763 lei. La această valoare, se mai adaugă în dreptul domniei sale şi celelalte cheltuieli suportate de stat, în speţă cele de întreţinere şi funcţionare a biroului parlamentar, în cuantum de 10.266 lei (materiale de întreţinere – 4.832 lei, chirii şi utilităţi – 1.185 lei, salarii personal birou parlamentar – 4.228 lei). Deci, în total, 28.029 lei. Dacă v-aţi fi gândit, poate, la posibilitatea ca distinsul deputat de Slobozia să beneficieze de o diurnă de deplasare în Bucureşti în valoare de 2.378 lei, cu siguranţă n-aţi fi ghicit cât costă cazarea parlamentarului Neacşu în deplasare: 8.333 lei pe lună. Şi, ca să vă amărâţi până la capăt, trebuie musai să menţionăm că, în contextul de mai sus, cuvântul „lună” nu se referă la satelitul Pământului, ci la intervalul calendaristic…

Ministrul de la Căzăneşti – singurul parlamentar ialomiţean cu deplasări externe

Deputatul Dan Mircea Popescu este al doilea în ierarhia cheltuielilor aferente reprezentanţilor judeţului în Parlament, cu un total de 24.747 lei. În ceea ce priveşte indemnizaţia, diurna, cazarea şi transportul, Ministrul toacă mult sub deputatul de Slobozia, deşi este singurul parlamentar din Ialomiţa care face deplasări externe decontate la casieria Camerei. Cu toate acestea, fostul ministru social democrat nu-l devansează la cheltuieli pe colegul său de la Slobozia. Practic, în martie, diurna de deplasare, cazarea şi transportul în ţară şi în străinătate trecute în contul Ministrului au totalizat o cheltuială de 7.440 lei, cu aproape 100 de lei mai puţin decât cazarea în Bucureşti a deputatului Marian Neacşu. Fireşte că n-avem nimic a-i reproşa parlamentarului slobozean, ci… Bucureştiului şi cazărilor lui nesimţit de scumpe.

Pocora înroşeşte telefonul de serviciu

Dacă n-ar fi existat, telefonia mobilă ar fi trebuit inventată măcar pentru uzanţele parlamentarului Cristina Pocora. Deputatul feteştean vorbeşte pe mobil niţel mai puţin decât toţi ceilalţi cinci parlamentari din judeţ la un loc, valoarea facturii pe luna martie plătită în contul fostului secretar de stat apropiindu-se de 250 de lei. Aceasta nu este singura valoare pe plus a deputatului Pocora faţă de colegii parlamentari din Ialomiţa. Pe plus prin comparaţie sunt şi indemnizaţia – 7.643 lei, faţă de 6.994 şi transportul în teritoriu – 513 lei, faţă de 376 sau 399. În rest, cheltuielile deputatului de Feteşti se integrează firesc în nota de plată lunară a întreţinerii unui parlamentar: deplasare în Bucureşti – 2.378 lei, deplasare în teritoriu – 1.260 lei, materiale de întreţinere birou parlamentar – 4.693 lei, salarii personal birou parlamentar – 5.347 lei. În total, deputatul Cristina Pocora a costat 22.077 lei. Ne referim, desigur, la cheltuielile parlamentarului feteştean plătite din bugetul Parlamentului pe luna martie 2010.

Găină şi Panţuru – senatorii cu cheltuieli de deputat

Ierarhia parlamentarilor ialomiţeni pe subiectul cheltuielilor se derulează spre final cu cei doi senatori ai judeţului, cei care nu toacă banii statului nici pe cazare, nici pe deplasări în străinătate şi, în cazul lui Tudor Panţuru, nici pe chirii şi plată a utilităţilor la cabinetul parlamentar. Totuşi, cei 19.618,7 lei din dreptul senatorului Mihăiţă Găină reprezintă cheltuieli cu indemnizaţia, diurna de deplasare în teritoriu şi în Bucureşti, transportul în ţară şi factura la mobil. Suma de mai sus cuprinde şi cheltuielile aferente funcţionării biroul parlamentar (8.498 lei). În rest… dacă n-ar exista o listă cu cheltuieli lunare ale parlamentarilor, ne-am gândi mult timp până să ne aducem aminte ce senator reprezintă zona Urziceni la vârful puterii legislative.

Nici colegul democrat liberal nu e mai departe de fantomatica imagine a senatorului Găină. Noroc că notorietatea senatorului Panţuru este salvată în momente cheie de reputaţia doctorului Panţuru, astfel că deconturile la urne se socotesc de pe alte formule de calcul. Pe subiectul cheltuielilor parlamentare, doctorul senator se poate „lăuda” în martie 2010 cu o valoare totală de 21.611,7 lei, contabilizaţi astfel: 6.994 lei indemnizaţie, 1.119,04 lei diurnă în teritoriu, 2.517,85 lei diurnă în Bucureşti, 399,51 lei transport în ţară, 90,31 lei factură telefon mobil, 4.678 lei materiale întreţinere cabinet parlamentar, 5.813 lei salarii personal cabinet parlamentar. Punct.

Tinel Gheorghe – pe ultimul loc la cheltuieli

Pe primul loc din coadă în lista cheltuielilor bugetare cu parlamentarii ialomiţeni se situează deputatul de Urziceni, Tinel Gheorghe, cel pentru care statul a plătit în martie 19.582 lei. Cazarea în teritoriu a deputatului democrat liberal reprezintă 4,7% din valoarea cazării în Bucureşti a parlamentarului Marian Neacşu, diferenţa de preţ făcând-o, probabil, panorama, iluminatul pietonal şi perspectiva plonjantă asupra trecătorului elector. Deputatul de Urziceni este pe ultimul loc şi la cheltuielile cu transportul în ţară, dat fiind că, pe distanţa Urziceni – Bucureşti, naveta cu maşina e niţel mai scumpă decât cea pe jos. Tot cele mai mici valori sunt înregistrate şi la plata materialelor de întreţinere pentru cele două cabinete parlamentare ale deputatului Tinel Gheorghe, ceea ce nu se poate spune însă despre chirii şi utilităţi (857 lei) şi mai ales despre salariile personalului acestor birouri parlamentare, în fapt, cele mai mari, în comparaţie cu ceilalţi colegi de Parlament (5.856 lei).

(Articol preluat din „Mesagerul de Urziceni”)

13 gânduri despre &8222;CÂT NE COSTĂ SENATORII ŞI DEPUTAŢII IALOMIŢENI: 226 milioane lei vechi lunar – cheltuială bugetară medie per cap de parlamentar&8221;

 1. Sa-i desfiintam pe toti, ce mama ma-sii!
  Ce ne mai trebuie democratie? Doar era mai bine pe vremea lui Ceasca, cand n-aveam nici dupa ce bea apa ca sa platim datoriili.

  Apreciază

  1. Sărutări de mâini! Nu zic să-i desfiinţăm, susţin, însă, că trebuie reduşi. Ca număr. Şi nu cu ştreangul său puşcăria (deşi, uneori, ultima variantă v-ar surâde chiar şi dvs), ci cu alegerile… Nu un Parlament unicameral, ci unul bi, dar populat doar cu jumătate din „băieţi”… Cât despre cheltuieli… Să fim serioşi…

   Apreciază

 2. Ti se cam invarte capul cand vezi sumele alea…sunt cam nesimtiti, avand in vedere ca romanii sunt disperati la gandul ca o sa le taie din venituri…dar ce sa faci…nu simte altul cand ti-e tie foame.
  Oare pana cand o sa mai fim o generatie de sacrificiu??? Pana cand o sa se cotizeze la stat doar ca sa le fie unora (foarte putini) bine? Noi suntem in criza de vreo 30 de ani, daca nu mai mult,avem lipsuri mari, insa cu sisteml de sanatate s-a ajuns intr-un punct rusinos in care cred ca nu e nici o tara din Europa; sistemul de invatamant se reconfigureaza in fiecare an, si in fiecare an, in pragul examenelor, profesorii fac greve. In Romania nu mai merg nici fabricile de scobitori macar…ce sa mai vorbim de altele…e prea complicat pentru noi sa mentinem (nu sa construim) ceva. Mai bine lasam totul in paragina, vindem apoi foarte ieftin la cunoscuti sau la vreun neam si ala la randul lui, la vreun cipriot sau italian, ca aia sunt mai capabili ca noi. Problema nu este ce forma are Parlamentul…dn partea mea poate sa fie si tricameral, oricum de obicei e mai mult gol, pt. ca baietii are alte trebi. Odata ajunsi acolo, alesii sunt inoculati cu nesimtire si nu ne lasa si pe noi sa simtim cateodata gustul fripturii pe care o mananca ei. Le lipseste empatia.
  Apar in Spania, in ziare, articole cu veniturile unui pensionar din Romania. Sincera sa fiu, ii mint, le spun ca nu e adevarat ca se traieste cu 150 de euro pe luna, sau mai putin. Si fac asta pentru ca MI-E RUSINE!!! Mi-e rusine ca ne fac „morti de foame” si „hoti”. Cel mai tare ma doare ca cei care vorbec asa despre noi citesc pe litere si fac socotelile pe degete. Poate ca au dreptate. Dar trebuie sa traim si noi pe aici printre ei cu capul sus, daca se poate. Daca!!! se poate! Pentru ca Romania nu ne ofera NIMIC.
  Nu stiu daca natia romana plateste pacatele cuiva, dar daca e asa, le plateste foarte scump. Poate ar mai trebui o Revolutie, dar acum sa fie pe bune, nu comandata de unii care acum sunt la putere, pentru propriile lor interese. Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem peste toate, dar prea multe sperante nu am, sincer.
  Saraca tara bogata!
  Poate v-am ametit, dar ma intelegeti, ca sunteti baieti inteligenti.
  Va pup si va imbratisez cu mult drag

  Apreciază

  1. @Lulu

   Şi noi vă îmbrăţişăm, de aici, şi ne încăpăţânăm să tot sperăm, de pe-o zi pe alta, că diferenţele au să se estompeze… Dar când?.. Peste câte generaţii?..

   Apreciază

 3. brazda’ngusta si adanca mama lor de animale,unica solutie este PARUL.unde sunt aia care au facut rascoale unde-i pintea grigore viteazul unde-i vlad tepes ,ce popor viteaz AM FOST,ma repet stam in cotet si latram de acolo…si nu este niciun apropo maestre este doar indignarea si disperarea pe care o simt.

  Apreciază

 4. @Baricada
  Nu zic să-i desfiinţăm, susţin, însă, că trebuie reduşi….Nu un Parlament unicameral, ci unul bi, dar populat doar cu jumătate din “băieţi”…
  Asa da, cu asta sunt si eu de acord. De aia am zis nu la referendummu’ lu’ Peshte.
  @Lulu
  Sincera sa fiu, ii mint, le spun ca nu e adevarat ca se traieste cu 150 de euro pe luna, sau mai putin. Si fac asta pentru ca MI-E RUSINE
  Tie ti-e rusine? Rusine ar trebui sa le fie lor, celor din cauza carora am ajuns aici. Mie nu mi-a fost rusine cand eram in USA, in 2001 sau 2003 sa recunosc ca pensia mea nu e nci macar de 100$ Asta era tristul adevar.
  unde sunt aia care au facut rascoale unde-i pintea grigore viteazul unde-i vlad tepes ,
  No, la ce le-a folosit? Toti sunt morti :)) Fac si eu haz de necaz…

  Apreciază

 5. @Doina

  ŞI astea sunt cazuri subţiri, de băieţi la primul mandat (exceptândul pe Mircea Popescu), încă nefamiliarizaţi cu modalităţile de „creştere” a veniturilor…

  Apreciază

 6. @Viorica şi Lulu

  Stimate doamne, ciclic, românaşul a încercat să se ridice de sub o cizmă sub care îl aduseseră vremurile. De data asta noi, cu mâna noastră şi al nostru buletin de vot, „ne-am băgat la stăpâni”… În 2012 avem şansa să reparăm ce-am stricat în 20 de ani de democraţie. Ce vom alege, însă? Că de ăştia… ne-am cam lămurit…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s