28 de gânduri despre &8222;Epitaf la moartea lui Păunescu, „poetul naţional”&8221;

  1. Pentru mine, poetul Paunescu murise deja prin anii ’80, inghitit de pupincuristul Paunescu. Dupa aia s-a mai subtiat si asta, sa-i faca loc megalomanului Paunescu, si-au dat din coate ambii, dupa revolutie, sa se inghesuie in aceeasi carcasa cu animalul politic Paunescu. Acu a murit si asta, dar poetul nu mai exista demult. Pacat de el, ca era talentat. Atunci, la inceput, inainte sa-l manance porcii ailalti…

    Apreciază

  2. asta e o superstitie, Dinu. Cand moare un dobitoc ca Dan Iosif, te apuci sa-i ierti toate marlaniile numa pentru ca-i mort? Atunci te astept sa-i pui flori lui Iliescu cand o fi vremea. Si, pana atunci, daca ai bani, vreme si chef de calatorie, treci si pe la Berlin, pentru Hitler, apoi pe la Lenin, Stalin, Pol Pot si Mao. Sa nu uitam nici de Ceausescu, pupincurizatul lui Paunescu.Ca doar sunt morti si ei, nu, si merita numai de bine?
    Lasand gluma la o parte, nu vad de ce moartea ar actiona ca un burete de sters tabla. Omul, oricare, mort sau viu are bune si rele, si asa trebuie sa fie cat timp ai pretentia la obiectivitate. Da’ daca ti-e frica de fantoma lui sau speri ca si pe tine sa te vorbeasca lumea candva „numai de bine”, nu ma bag. Fiecare cu regulile lui.

    Apreciază

  3. sa pui egal intre paunescu si ceausescu, hitler, lenin este prea mult….
    acum nu facem o analiza a vietii lui paunescu, cu bune si rele…. iar un om nu poate fi judecat doar dupa greselile facute….

    Apreciază

    1. Valeria, nu cred că Adrian a pus egal între Păunescu şi oribilele personalităţi enumerate, însă sunt de părere că a reuşit să demonstreze încă o dată caracterul relativ al uzitate sintagme „despre morţi – numai de bine”. Corect, nu ne lansăm într-o analiză a vieţii lui Păunescu, dar dacă am face-o, nu cred că aspectele pozitive le-ar pune în umbră pe celelalte… Una peste alta, postarea mea a fost „cauzată” şi de abundenţa de lăudărori greţoşi ce s-au îngrămădit în ultimele ore pe posturile tv pentru a-şi da cu părerea despre „CEL MAI MARE POET DE DUPĂ EMINESCU”… Despre cum a frânat Păunescu destinele unor tineri scriitori în perioada sa de glorie, nu a vorbit nimeni, la fel cum nu a amintit nimeni nici de felul în care a mânărit dosarele penale atunci când nevasta a curmat trei vieţi pe trecerea de pietoni… Să mai vorbim de activitatea sa parlamentară, de somnul cu sforăituri în Parlament, de cvasiabsenţa de la reuniunile legislativului?..

      Apreciază

      1. Ai dreptate. Văzut… plăcut… exprimat… la locul faptei…
        Omul a muncit ceva …
        În caz că în România nu e apreciat atunci există o singură explicaţie:
        Munca înnobilează şi cum noi detestăm nobilii… 😀

        Apreciază

  4. Cenaclul lui Paunescu, mie unuia, imi pare parfum acum, in comparatie cu grotescul caricatural desavarsit pe care il prizeaza astazi publicul romanesc in spatiul mediatic. Si cred cu adevarat ca tabla valorilor, la noi, s-a smintit definitiv. Albul a devenit negru, negrul a devenit alb si amandoua arata gri.

    Apreciază

  5. cu ce spuneti despre Cenaclul sunt de acord; am fost unul din cei care stiau pe dinafara toate cantecele de pe-acolo. Inca le mai cant. Ziceam ca-mi pare rau de involutia lui Paunescu de dupa aceea. Asta voiam sa spun cand am scris ca pupincuristul si meglaomanul Paunescu l-au inghiti pe poetul Paunescu. Cititi-i primele volume: poezie adevarata si puternica. Dupa aia a ajuns la betie de cuvinte si la umflarea propriei imagini. Toti cei care au dat azi interviuri si au vorbit despre el vorbeau de fapt despre Cenaclu, ascunzand cu pudoare rahaturile de pe langa si de dupa. Poetul Paunescu in faza lui de incceput e ok. Dupa Revolutie, in afara de promovarea Lui Grigore Vieru pe scenele romanesti si a magnificilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici nu-i mai poti da bile albe, oricat ai cauta. Abuzuri, gargara si umflare in pene. Macar acum, c-a murit, tot lasa ceva bun in urma: a revenit pe televizoare muzica Cenaclului. SI de-acum incolo, probabil, se umple tara de ziare cu CDuri, DVDuri si versuri de cantece. Tot e bine. Nu pledez pentru a vedea numai negrul, ci pentru a vedea imaginea completa. Pe de alta parte, pupatul asta evlavios-ipocrit in cur al oricui moare mi se pare gretos. Hai c-avem si asa destule moaste…

    Apreciază

  6. istoria il va condamna la fel cum il condamnan si noi astazi…asta sa le fie invatatura de minte lingailor de astazi, oricat de talentat ai fi, daca dai limbi marsave, vei sfarsi un marsav…

    la mine pe blog, Adrian Porcaunescu, poet de curte veche comunista, i s-a alaturat celui pe care l-a iubit sincer inainte de 1989!!!

    Apreciază

  7. Norocu’ meu e ca am fost prea tanar sa prind Flacara. Desteapta de sor-mea, cu 10 ani mai mare, cumpara doar discuri cu muzica culta, asa ca nu cunosc „fenomenul Cenaclului” pe propria mea piele. A scos la lumina totusi, cativa artisti care au confirmat , indiferent de intentiile politico-sociale ale fenomenului 🙂

    Apreciază

  8. cred ca s-a strecurat o greseala! Ultimele doua versuri fac parte din „Oda catre Boc”. Rectificati, va rog! Nu mai dati totul pe Ceausescu. Daca traia, nu mai aveati voi curaj sa faceti arogante despre valorile neamului(prost) si va faceati treba de prelucatori prin aschiere in uzinele patrie noastre socialiste! Bagabontilor!!!

    Apreciază

  9. …inca un destept. Ce-are a face realesul? vorba lui Vali Sterian. Probabil da cada noi, bagabontii, generatia in blugi, am fi acum muncitori in slujba patriei ceausiste de generatia a doua, tu ai fi activist de partid, demolator de biserici si lingaul vreunui secretar judetean de partid.
    In rest, nu-mi place balciul, pur si simplu. Acu-l ingroapa cu onoruri militare! desi, dn cate stiu eu, n-a facut armata. Oricum, cred ca spre deosebire de alte familli indoliate si alti morti recenti, lui i-ar fi placut show-ul asta care tot tine de trei zile-ncoace…

    Apreciază

  10. baricada

    multumesc ptr ca imi pui palma-n fata! Unii, ori nu citesc tot, ori nu inteleg tot! De fapt, imi merit injuraturile. Special am scris asa, amestecat, ca sa dam teste IQ. Tu l-ai trecut si oricum stiam dinainte ca esti premiant cu coronita! 🙂

    Apreciază

  11. Era băiat elegant de felul lui… şi calm… şi … multe.

    Zic unii că e păcat că a murit. Eu cred că e păcat că s-a născut… cel puţin nu ne mai trebuia să aşteptăm satisfacţia de a ne vedea scăpaţi de el…

    Apreciază

  12. Adrian Păunescu a fost porcul care sălăşluieşte în fiecare din noi; partea noastră laşă, ipocrită, lacomă, telurică. Dar în egală măsură el a fost animat de scânteia de geniu pe care Creatorul, în ironica Sa înţelepciune, o pune probabil o singură dată într-o sută de ani, într-un trup de om. Binecuvântat cu viers divin, Păunescu şi-a vândut sufletul diavolului, pentru un pumn de arginţi, pentru o efemeră clipă de glorie. Dar harul lui, ca poet, va dăinui peste ani şi sunt convins că, dezbrăcat de şoriciul gros al aroganţei terestre, de fala cu care pe acest pământ se etala, triumfător, zdrobind conştiinţe şi mesmerizând minţi, spiritul, esenţa pură a poetului Păunescu, rosteşte acum stihuri la ospăţul zeilor
    Aceasta este o perfecta descriere facut de cei de la Reporter Virtual care ar trebui sa ne impace pe toti, cei care il iubesc pe AP si cei care nu!!!

    Apreciază

  13. păcat de talentul lui, un dar rar, de care şi-a bătut joc cosumîndu-l pe fleacuri de genul a fi preşedinte şi-ai lua locul lui Ceauşescu sau ceilalţi escu ce l-au urmat. a murit ca un preşedinte neîmplinit şi ca un poet necunoscut.

    Apreciază

Lasă un comentariu