La Slobozia, enoriaşii plătesc racla de argint, primarul primeşte cinstirea Bisericii!

DISTINCŢIE. Primarul Gabi Ionaşcu a fost cadorisit de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor cu o diplomă şi o medalie, fiind considerat un mirean cu activitatea deosebită în apărarea valorilor creştine! Evenimentul de o înaltă şi emoţionantă încărcătură duhovnicească s-a desăvârşit la cea de mare sărbătoare, atunci când Biserica Ortodoxă Română îi prăznuieşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Primarului Gabi Ionaşcu i-a fost conferită Crucea Sloboziei în grad de Mare Cruce, pentru activitatea deosebită în apărarea valorilor creştine, în slujirea Bisericii lui Hristos şi a comunităţii creştin-ortodoxe. Asta, ca să ne exprimăm în limbajul ales de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Pe limba celor mulţi, a muritorilor de rând, nea Gabi a primit de ziua lui cadou o medalie pentru că a aprobat plata unei racle de argint şi aur din banii strânşi la bugetul local din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni. Ne scuzaţi, enoriaşi!

„Să nu-ţi faci chip cioplit…”

…sună un îndemn mai vechi decât Biblia, cartea de căpătâi a oricărui creştin-ortodox. Şi totuşi, pe racla masivă din argint şi aur stă scris cu litere suficient de groase cât să fie citite de orice curios, că s-a realizat prin, cităm: „Osârdia Domnului Gabi Ionaşcu, Primarului Municipiului Slobozia, şi a consilierilor municipali.” Cum nu auzisem despre vreo chetă în care salariul primarului să se pună peste indemnizaţia de şedinţă a aleşilor locali, iar despre o raclă de asemenea dimensiuni ştiam că ar costa cel puţin un miliard de lei vechi, am întrebat direct la sursă care i-a fost „osârdia”. Şi iată ce am aflat de la primul mirean al municipiului, aţi ghicit, primarul Gabi Ionaşcu: „Nu ştim noi cât costă racla de argint, lucrul ăsta îl ştie Episcopia, nu noi. Noi am acordat finanţările ca pentru orice lucrare. Este în buget, toată finanţarea pentru toate bisericile din Slobozia este de 3 miliarde şi ceva. E rău că au mulţumit pe raclă primarului, nu-i aşa? Trebuia să treacă o înjurătură, sau trebuia să ne ignore.” Atenţionat că efortul bugetar nu s-a făcut nici din buzunarul său şi nici din cele ale consilierilor municipali ci din visteria unde se strânge contribuţia impozitară a contribuabililor şi că ar fi fost normal ca mulţumirile să se adreseze tuturor enoriaşilor, primarul se irită instant: „Dacă era colectă publică, atunci, da, trebuia să scrie că mulţumeşte enoriaşilor, dar aşa… noi răspundem de gestiune şi probabil n-ar fi trebuit să facem gestul ăsta, în opinia unora.”

Consilierii n-au ştiut de raclă

Realizarea raclei de argint şi aur s-a făcut fără ştiinţa consilierilor municipali, cei preaslăviţi în scris pe obiectul de cult. Aleşii n-au făcut decât să ridice mâna şi să aloce miliardele de lei din bugetul local bisericilor din Slobozia, banii urmând a fi cheltuiţi ulterior după bunul plac al preoţilor parohi din unităţile de cult, fără nici cel mai mic control din partea autorităţii publice! „N-am ştiut că au mulţumit primarului şi consilierilor pe raclă şi nu sunt de acord cu lucrul acesta, nu am dat noi banii pentru ea, au plătit cetăţenii.”, spune consilierul Radu Paros. Despre raclă s-a ştiut doar la vârful Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, instituţie care a dat comanda execuţiei raclei în greutate de 17 kg Monetăriei Statului. Costul neoficial al raclei din argint şi aur s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei vechi, bani proveniţi sută la sută din bugetul municipiului Slobozia.

Racla a fost sfinţită ieri de episcopul Vicenţiu

Într-o slujbă începută la ora 9.00 în catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia, racla din argint şi aur a fost sfinţită de episcopul Vicenţiu, şeful Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Prin aşezarea Sfintelor Moaşte în racle de argint şi aur ne arătăm deosebita iubire faţă de ei, aşezându-i în cel mai de preţ metal, informează biroul de presă al Episcopiei. Până acum Sfintele moaşte au fost păstrate în Catedrală în trei racle mici, iar acum, cu ocazia prăznuirii, Sfântul Mucenic Mina, Sfântul Mucenic Victor şi Sfântul Muncenic Vichentie vor ajunge în racla cea nouă. Racla în care s-au păstrat până acum moaştele celor 10 sfinţi şi o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci datează de la începuturile Mânăstirii „Sfinţii Voievozi” şi s-a deteriorat în timp, mai marii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor susţinând că înlocuirea acesteia cu o raclă din argint era necesară şi potrivită pentru momentul de sărbătoare.

Petronel TUDOR – INFORMAŢIA

24 de gânduri despre &8222;La Slobozia, enoriaşii plătesc racla de argint, primarul primeşte cinstirea Bisericii!&8221;

  1. A-ti terminat toate javrele care ne suge sangele si acum a-ti inceput sa va luati si de prea sfintele fete bisericesti si de Primarul nostru? O sa va bata dumnezeu.

    Apreciază

      1. se bat singuri, că oricum se fac de căcat în faţa lumii prin incultura care le atârnă de gât, strălucitoare, bălăngănindu-se nesimţită după aplecarea trupurilor lor buhăite de „progresul“ care le-a pus prostia în cap şi chimicalele în burtă…

        Apreciază

    1. Vico, fată, mai lasă dracu’ şaorma şi pune burta pe gramatică… La fel, drăguţă care nu prea ai tocit pragul bisericii, scrie „Dumnezeu” cu D mare şi „primar” cu P mic, deh, că nu e Păunescu şi nici coliva nu i-aţi concasat-o încă… Hai, bagă cărbuni, că ai toată noaptea înainte pentru un drept la replică…

      Apreciază

  2. sunt câteva vorbe care exemplifică această faptă… (las la alegerea fiecăruia ce să fie în locul punctelor):

    – o mână spală pe alta.
    – prostu munceşte şi plăteşte, şmecherul boiereşte şi primeşte.
    – eu sunt mic, nu ştiu nimic, tata-n pod beleşte oaia.
    – ţara arde, babele se piaptănă.
    – şi-a tras chelul tichie de mărgăritar.

    etc.

    dacă era vorba să fie din buzunarul lui, lor, nu mai votau ca vitele orice cheltuială aberantă pentru toate prostiile.

    ca să nu mai spun de faptul că lumea strânge cureaua pentru a mai îmbuca şi mâine ceva, iar „aleşii“ aruncă banii de parcă zici că joacă Monopoly…

    Apreciază

    1. Păi, la întrebarea reporterului, nu ai văzut ce a răspuns onorabnilul primar?

      „Atenţionat că efortul bugetar nu s-a făcut nici din buzunarul său şi nici din cele ale consilierilor municipali ci din visteria unde se strânge contribuţia impozitară a contribuabililor şi că ar fi fost normal ca mulţumirile să se adreseze tuturor enoriaşilor, primarul se irită instant: „Dacă era colectă publică, atunci, da, trebuia să scrie că mulţumeşte enoriaşilor, dar aşa… noi răspundem de gestiune şi probabil n-ar fi trebuit să facem gestul ăsta, în opinia unora.”

      Bravos, naţiune, halal să-ţi fie!

      Apreciază

      1. ba, tocmai, că am văzut. îţi dai seama că pe jumătate m-a pufnit râsul şi pe jumătate îmi venea să îi trimit un ciocan de-al lui Tom…

        Apreciază

    1. Fină, observaţie şi la obiect… Ca de obicei, sunt tot felul de slugi trimise la „opinat”… Articolul şi poza au apărut azi în ziarul Informaţia, deci…

      Apreciază

    1. mda, numai că ei sunt de genul „ce-i al tău e-al meu şi ce-i al meu e pus deoparte“… (ei numără cam aşa: una ţie, două mie, îţi iau una ţie, îmi dau patru mie…) nu ştiu cu ce-ai mai rămâne din investiţie, afară de, probabil, titlul (şi medalia de rigoare) de investitor…

      nu asta a primit şi primarul ăla (doar că a făcut-o pe banii altora, pare mai bun investitor…)?

      Apreciază

  3. I-a rasplatit „osardia” prin spaga „neaosa”?
    In ziua de azi nu mai mira pe nimeni „pelerinajele la racle” terminate cu imbranceli si injuraturi. Deunazi am vazut mare pelerinaj la Sf Mina unde merg cei care se tem de hoti si se roaga spre a nu fi pradati. Pai unde se roaga ei si mai ales alaturi de cine?
    Iar despre vica, numai de bine. Probabil ca si ei i s-a rupt roata magaoaiei ce o ducea la invatatura si n-a gasit nicio vulcanizare in zona 🙂

    Apreciază

  4. Parca biserica avea bani…ca doar au hoteluri,paduri,afaceri cu lemne,mai nou: critorii si spalatorii de haine…de ce nu-si cumpara racle si ce mai vor ei din banii bisericii? De ce atarna la primariile de judet? De ce li se dau acei bani?Banii nu sunt dramuiti pentru scoli,gradinite,spitale,strazi etc?????Orice primar arunca cu banii cum doreste?
    Pentru ce le trebuia racla din argint si aur?Adica..ca sa inteleg si eu,ca sunt mai proasta,de fapt popii ce mesaj trimit enoriasilor:aurul si argintul sunt baza,hainele lor sunt aurite si pline de pietre si toti dracii…si la slujba le zic la amaratii aia sa fie smeriti,sa-si ajute aproapele,sa dea de pomana,sa nu fure si ca Iisus le vorbea oamenilor pe strada,nu avea nevoie de biserica…WTF!!! Daca alegi sa crezi in Dumnezeu nu trebuie sa mergi la biserica sa le mirosi coaiele popilor nespalati,buhaiti de bautura dar imbracati in straie de aur.Sictir! Mi-e sila de ei!

    Apreciază

    1. Sărutări de mâini! În ani de zile de studiu şi relatare a „obiceiurilor” prea sfinţiţilor, mi-au fost „umplute” mai multe frigidere… După ceva vreme am fost trecut pe afuriseli… Încă rezist…

      Apreciază

Lasă un comentariu