TAXA PE CREDINŢĂ: 10 euro de familie pentru Catedrala Mântuirii Neamului!

Fiecare preot va primi câte un chitanţier special şi sarcină să încaseze pentru finanţarea lucrărilor la Catedrală cel puţin câte 10 euro de familie aflată în parohie! „Dai un leu pentru Ateneu!” pare a fi o glumă proastă în România europeană a anului 2011. Leul amărât care a ajutat la ridicarea Ateneului nu mai este de ajuns, nevoile sunt mult mai mari, de ordinul a cel puţin 200 de milioane de euro. Atât ar valora, la o primă strigare, viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, ale căror lucrări au fost demarate la sfârşitul anului trecut. Există însă voci bisericeşti care spun că necesarul real ar fi dublu, până la 400 milioane euro! Bani pe care mai marii Bisericii promit să nu-i ceară de la bugetul statului ci să-i facă prin metode specifice, direct prin parohii.

Chitanţier cu regim special

Obişnuită să lucreze cu bani mai mult neevidenţiaţi, preoţimea din fruntea Patriarhiei a decis să înfiinţeze o reţea naţională de încasatori pentru a strânge banii. Ca să dea o notă de legalitate demersului dar şi pentru a exista o cheie de control a preoţilor din teritoriu trimişi la produs lovele pentru Catedrală, Patriarhia va lua în discuţie la sfârşitul săptămânii viitoare, într-o şedinţă a Sfântului Sinod, modalitatea de colectare a banilor. „Va fi propusă procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru noua Catedrală patriarhală la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. Pentru asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului.”, explică reprezentanţii Patriarhiei cum se va desfăşura marea colectă publică. În acest fel, susţin mai marii Bisericii acţionând pe principiul „Hoţilor de hoţi le e frică!”, se vor evita confuziile şi tentativele de deturnare în alte scopuri a donaţiilor, aceştia recunoscând, chiar dacă doar indirect, că în lumea lor există destui preoţi care adună bani pentru ceva dar îi cheltuiesc, în cele mai multe situaţii, în interes propriu!

Taxa minimă: 10 euro de familie!

Chiar dacă îi ameninţă pe clericii care nu vor respecta principiile stabilite de Sfântul Sinod pentru colectarea donaţiilor destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului că vor primi sancţiuni în cazul nerespectării disciplinei financiare, oamenii din subordinea celui mai afacerist dintre patriarhii României nu suflă nici un cuvânt despre valoarea minimă a contribuţiei. Căci, nu-i aşa, n-o să strice preoţimea chitanţierele pentru donaţii de 5 sau 10 lei! Chiar dacă, matematic, la o valoare de numai 200 milioane de euro şi o populaţie de 20 de milioane, fiecărui credincios român i-ar reveni o taxă pe credinţă de 10 euro pentru ca lucrările să fie acoperite în totalitate, Patriarhia vrea să nu-şi strice obiceiul de a avea numai mână de luat şi gândeşte o taxă de cel puţin 10 euro pentru fiecare familie, indiferent de numărul de persoane care o compun!

Valoare confirmată de unul dintre preoţii unei comune din Ialomiţa cu circa 2.200 de familii în parohie. Pe bună dreptate, într-o comunitate situată într-una dintre cele mai sărace zone, este imposibil ca omul în sutană să-şi facă norma de colecte dictată din luxoasele birouri ale Patriarhiei Române. „După cum se discută la Episcopie, se va stabili la Bucureşti câte 10 euro de familie pentru fiecare parohie şi vom primi câte un chitanţier special în care să trecem donaţiile pentru Catedrală. De unde să strâng eu 22.000 de euro, ca sa-mi fac norma, când oamenii n-au bani să-şi plătească măcar contribuţia anuală, mergem la el lună de lună pentru a încasa câţiva lei, să ne plătim cheltuielile la biserică…”, se plânge preotul, anticipând că va avea de pătimit cu şefii din fruntea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor dacă nu-şi va îndeplini norma de euro colectaţi. (PETRONEL TUDOR)

(Articol publicat în MESAGERUL de URZICENI din data de 11 februarie 2011)

36 de gânduri despre &8222;TAXA PE CREDINŢĂ: 10 euro de familie pentru Catedrala Mântuirii Neamului!&8221;

 1. Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui construita numai din fonduri de la buget. Ea nu trebuie privita ca obiectiv religios, ci ca atractie turistica. Multumita Partiiidului, avem Parlament ca la Budapesta, acum tine de Marea Recuperare a avea si un echivalent la impresionanta Szent Istvan-bazilika.

  Apreciază

 2. Patriarhul asta o sa ramana de pomina pana la urma. Are ceva din „geniul” lui Geoana, acela de a-si eroda imaginea in timp record. Fireste, din cauze diferite.

  Apreciază

   1. Partea proasta e ca asta erodeaza si imaginea Bisericii. Ma rog, nu-i singurul, dar e cel mai ambitios.

    Apreciază

 3. hiar dacă, matematic, la o valoare de numai 200 milioane de euro şi o populaţie de 20 de milioane, fiecărui credincios român i-ar reveni o taxă pe credinţă de numai 1 eurocent pentru ca lucrările să fie acoperite în totalitate,

  te rog sa corectezi si aici. este vorba de exact 10 eur/ cap de roman ( furajat sau nu )!

  Apreciază

 4. Trebuie sa credem in ceva, incredere in preoti oricum nu aveam dar nu poti sa nu te intrebi > sunt dirijati spre actiuni de genul asta ca sa ne dovedeasca cat suntem de fraieri? Sa credem in Dumnezeu si sa fim atenti la oameni.

  Apreciază

  1. Mulţi dintre ei s-au transformat, Maria, iar alţii aşa au fost de la început… Noi ne încăpăţânăm să rămânem drept credincioşi iar ei fac bani de pe urma asta, sunt negustori de dumnezeire, traficanţi de credinţă…

   Apreciază

 5. AM ÎNCURCAT POSTĂRILE.

  AM SĂ-MI ÎNTREB ŞI EU PREOTUL. SUNT TARE CURIOASĂ SĂ-L VĂD. LE-A PICAT DESTUL DE GREU ŞI OBLIGAŢIA DE A FACE CÂTE 19 ABONAMENTE LA ZIARUL LUMINA.

  DACĂ PREOŢII SE POARTĂ ASTFEL HOŢII CE SĂ MAI FACĂ?

  Apreciază

 6. poate Catredala mintuirii popilor,pai si mai plimba si ei niste sfinte moaste si se scot cu banii,ca asta stiu romanii sa ceara de la DUMNEZEU da-mi doamne,sau da-ne Boc,si uite asa se scot si ei,ca in tara nu este nevoie de azile de batrini sau gradinite,se fac intr-o veselie la biserici iar adevaratele facute acum 300 de ani sint lasate in paragina.

  Apreciază

   1. Obiectele de partimoniu sunt doar pentru retrocedări, ca mai apoi să fie dărâmate.

    În loc să le refacm și să ne mândrim cu ele, noi îi/le lăsăm pe toți/toate neaveniții/neavenitele să le dea oricui dă mai mult pentru ca mai apoi să dea cu buldozeru’ în ele.

    Apreciază

 7. e, să vedeți voi acum cum se schimbă planul Catedralei…

  De când au declarat bulgarii că vor să facă nuș-ce turn, cel mai mare din Ioropa, cred că umblă ai noștri cu unghiile pe lângă carotide…

  Apreciază

 8. am mai comentat si eu despre asta,sa vina la fraierii astia din Barcelona,sa vada cum se restaureaza cladirile vechi,care sint cazute rau li se opreste fatadasi se continua cu cladire veche in spate,care nu sint cazute rau se refac de cite ori este nevoie pina se ajunge la fel cu originalul,iar bisericuta din satul meu are cred 300 ani,si a fost abandonata ca s-a facut una noua,si la cea noua se duc acelasi nr de babe ca la cea veche poate mai putine ca au mierlit-o intre timp,asa este romanul ii place facaturile nu originalele-

  Apreciază

  1. Înscrierile se fac la popa în răboj… Cu creionul chimic, pe roşu, dar, atenţie, birul ăsta nou nu le exclude pe celelalte: taxa pentru acatist, bacşişul pentru pomelnic, impozitul pe lumânare, şpaga pentru înjumătăţirea colivii etc…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s