Gheorghe Tinel şi teoria tăierii plopilor

În decembrie 2010, la Realitatea TV, în contextul unei dicuţii populiste pe marginea tăierilor guvernamentale şi a „frigului din casele românilor”, deputatul ialomiţean de PDL a produs o fază memorabilă, indicând o soluţie ce a stârnit însă hohote de râs în cadrul emisiunii Ora de Foc – „Plopii, în momentul de faţă, fie se usucă şi cad, produc accidente pe drumurile judeţene, fie produc pagube liniilor de înaltă tensiune şi de joasă tensiune. O soluţie la nivelul consiliilor judeţene e să înlăture aceste pericole pentru circulaţie. E vorba de 7 milioane de metri cubi la nivel naţional”

21 de gânduri despre &8222;Gheorghe Tinel şi teoria tăierii plopilor&8221;

  1. gluma ca glumă, dar e și o parte a naibii de serioasă.
    pomii de pe marginea șoselelor sunt extrem de periculoși pentru circulație.
    ar fi trebuit tăiați imediat după revoluție.

    Apreciază

    1. E, vezi, tocmai asta e, pe fond omul are dreptate, dar şi-a găsit prost momentul şi oamenii alături de care să-şi expună ideea… Realizezi că n-a reacţionat la hohotele isterice ale moderatorilor şi nici la reacţiile de după?

      Apreciază

    2. Eu zic ca n-are,nu mai bine ar veni domnul cu o lege frumoasa pentru circulatie ? avem o educatie rutiera precara si cei mai cretini soferi.

      Accidentele nu se intampla din cauza copacilor ci din cauza soferilor care merg cu viteza prea mare, daca s-ar respecta limitele de viteza probabil ca numarul accidentelor ar fi cu 80% mai mic,in plus nu este vina copacilor ca noi nu avem autostazi pe care sa alergam fara grija copacilor cu 130 km/h ,si taierea a altor cateva mii de copaci nu va face decat sa traim intr-o tara si mai murdara si poluata.

      Copacii aia aveau un rol,sa tina umbra,sa apere de viscol,sa fixeze mai bine drumurile,sa ajute la orientarea pe drum cand inca nu se inventase vopseaua reflectorizanta iar pomii erau dati cu var,etc

      Si eu sunt de acord ca in cazul unui derapaj mai bine ajung in lanul de porumb sau camp deschis decat in pom,dar taierea lor nu va face cine stie ce lucruri bune dupa cum am mai zis.

      Mai bine ar pune niste tufe dinalea dese in locul copacilor,protejeaza drumul de zapada,viscol iar in cazul unui accident slabe sanse sa mori intrand in ele si sa nu uitam ca te poti pisa si f..e ca un roman adevarat dupa ele ! problem solved..ce sa mai ! 😀 :))

      Apreciază

      1. Pe undeva şi tu ai dreptate dar uită-te în occident, nu cred că modelul ăsta cu drumuri flancate de copaci mai poate fi văzut…

        Apreciază

      2. he, he, se vede după ceea ce spui că este prima dată când te gândești la așa ceva.
        dacă te gândești mai atent, și dacă te informezi, vei vedea că lucrurile nu sunt atât de simple.

        în primul rând, bineînțeles că omul este vinovat pentru un accident, nu copacul.
        este corectă afirmația, dar absolut irelevantă.
        pentru că administrația trebuie să prevină accidentele, chiar dacă ele sunt din cauza cetățenilor.
        așa că trebuie să protejeze oamenii prin eliminarea pomilor de pe margine, exact așa cum îi protejează prin interzicerea consumului de alcool la volan (chiar dacă nu alcoolul e de vină pentru accidente, ci șoferul care-l bea).
        sau, dacă vrei, la fel cum administrația trebuie să oprească urșii să se plimbe printre blocuri, exact la fel trebuie și să oprească pomii să crească pe marginea șoselei.

        în al doilea rând, în pom poate intra și un șofer nevinovat, care vrea să evite bolidul care vine pe contrasens.

        în al treilea rând, nu degeaba în toate țările din „lumea civilizată” arborii de pe marginea șoselelor au fost eliminați acum câteva decenii.

        Apreciază

    1. Radule, n-oi fi eu un simpatizant USLaş, dar nici vreun fan necondiţionat al portocalelor mecanice nu sunt… Sunt ziarist şi sunt sătul de mizeriile lor din teritoriu…

      Apreciază

  2. @de-a dura lex sunteam in Romania ,nu uita asta,cand noi o sa avem drumuri adevarate ,autoastrazi de mare viteza si copaci eliminati de pe marginea soselelor cel mai probabil in tarile civilizate va fi inventata teleportarea ! 🙂

    Apreciază

    1. Adrian, tocmai de-asta, că suntem în România.
      nu știu dacă ai idee despre statisticile accidentelor rutiere din România și UE, dar eu am.
      ca să-ți faci o imagine: numărul de morți, relativ la nr. de accidente rutiere, este de 10 ori mai mare în România decât în UE (cuprinzând și Ro, deci cu media mărită de țara noastră!).
      eliminarea acelor pomi ar scădea mult acest număr de morți.

      oricum, ți-am spus, tu te gândești pentru prima oară la așa ceva, deci nu poți avea imaginea corectă.
      eu am urmărit de ani buni o serie de discuții pe tema asta, de la forumuri ale românilor din Canada până la teze de doctorat.

      Apreciază

      1. eu te cred si iti dau dreptate,am vazut chestia asta cel putin la mine in judet(Arad) cred ca nu e luna sa nu sfarseasca cate unul in pom,dar in majoritatea cazurilor e vina soferilor care sunt si fosrte tineri si teribilisti si nu renunt la ideea ca avem o educatie rutiera aproape inexistenta…mai avem de lucrat mult…

        Apreciază

  3. Mie îmi plăceau mult şoselele noastre de acum jumătate de secol străjuite de arbori şi cu toate astea ştiu că plopii pot cade mult mai uşor în urma unor furtuni. Acest domn, pe care nu mi-l aminteam, îmi pare rău dar este cam insipid,are ceva dreptate.

    Apreciază

    1. Carmen, repet, „nu zic nu”, pe fond omul are dreptate, dar cât de ameţit să fii şi să te duci să îţi expui teoria la o televiziune plătită pentru a devora cotidian kile de portocale?..

      Apreciază

Lasă un comentariu